onsdag 17. juni 2015

Ikke bare tøff i trynet

Dette er Snappy. En svarthvit fluesnapper. Jeg synes i utgangspunktet at han er kul.

Første gang jeg sjekket i kassen (det er lett å løfte litt på lokket uten å forstyrre så veldig) så var der bare en dump. Ganske spiss dump, jeg syntes den så litt rar ut. Men neste gang jeg sjekket, hadde det dukket opp fem egg der. I dag var der sju – det er visst et nokså vanlig antall egg.

Fuglevennen (bladet til fuglefolket) sier at den ruger i 13–15 dager. Da burde de første eggene snart klekke? Husker ikke når jeg fant fem, men det var ikke i går akkurat.

Men det som er, den er altså en hissigpropp den her karen. Den er jo kattealarm så det holder, jeg kan våkne om natta når den melder ifra. (Sånn som HER.) Men det sier jeg ikke noe på, katta er jo hundre prosent ute etter den.

Verre er det med kjøttmeisen. På våren kommer kjøttmeisen, og synger så fint etter å ha spist på vinduskarmen hele vinteren. Så, etter noen uker med vårsang fra den, så dukker plutselig fluesnapperen opp. – Og kjøttmeisen blir etter en stund borte. Det er fast takst hver vår.

Og nå har jeg lest hva som skjer. Det er forsåvidt ingen overraskelse at fluesnapperen jager kjøttmeisen bort – men det er verre enn som så. Det ender ofte med at en av partene dør! Det står her, det er slett ikke uvanlig at fluesnapperen ruger eggene sine med en dau kjøttmeis ved siden av. (De lærer altså dette fra fødselen av, mange...) Heller ikke uvanlig at den bare legger reiret sitt oppå kjøttmeisen sitt, den frekkasen.

Jaja. Da vet jeg at det ikke nødvendigvis er nabokatta som har vært på ferde, om jeg finner en dau kjøttmeis i hagen en vår… "Fuglesnapper" som jeg pleier å si og skrive når jeg har det for travelt, er kanskje ikke helt på jordet likevel…

Dette er forresten naboen til Snappy, Disgussy. Jeg vet ikke helt hva Disgussy er slags kar, jeg trodde ikke fuglelopper så sånn ut. Men en stund etterpå oppdaget jeg at Disgussy hadde selskap av venninnen, Eklia. Noen som har peiling?