lørdag 22. oktober 2016

1 kg kirsebær – syltetøy

Kirsebær. Jeg har et kirsebærtre i sørveggen, og i år ga det en del kirsebær. I fjor ble det nesten ingenting så jeg gadd ikke å plukke, men året før ble det noen kilo. I år ble det ett (uten stein). Jeg trodde i grunnen at fuglene hadde spist det meste forlengst, men de har visst ikke vært interessert. De enste som var ødelagt så ut til å være tatt av frost eller sånt.

Jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre med dem, men rense dem må uansett gjøres så jeg startet med det. Litt gris å fjerne steinen, men det husket jeg heldigvis sånn at jeg tok på meg gummihansker før jeg begynte.

Det ble en del bær av det. Jeg bestemte meg for å lage syltetøy.

Som sagt – det blir en del gris. Det gikk bra nokså lenge, men til slutt eksploderte ett kirsebær. Like greit, så blir jeg NØDT til å kjøpe nye gardiner. Desse er jo direkte gyselige, og har alltid vært. Men jeg har lært meg å overse dem. Nå må de vekk.

Jeg tok potetmospressa og trykka bærene litt med. Så var det å finne oppskrift. Jeg fant ikke igjen den som jeg brukte for to år siden. Men jeg brukte sukkermengden de fleste så ut til å operere med (et halvkilo per kilo bær), hadde i noen vaniljestenger, en stjerneanis og en bit kanelstang.

Merk: Når det står at frysepulveret skal blandes med vanlig sukker før det has i, så er det med god grunn. Hvis man ikke gjør det, så blander det seg ikke skikkelig, men blir noen heslige klumper med tørt pulver inni.

Jeg plukket ut de fleste, men oppe til venstre her ser man en lys flekk - det er en sånn klump…

Men det ble ganske godt på smak, absolutt godkjent. Men ikke så krydret som den forrige varianten.

8 kommentarer:

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Veldig kjekt med hjemmelaget syltetøy, jeg har aldri prøvd meg på kirsebær, her tar fuglene det som er. Ha en fin kveld hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

Miamaria sa...

Det første året tror jeg fuglene må ha tatt minst ett kilo bær, for det var mange som måtte kastes. Men i år har de ikke brydd seg – pussig. Men jeg håper det varer til neste år også. :)

Villrose sa...

Flott avling!
Husker faren min kom hjem (fra messe) med en tingest kalt "kirsebærsteinuttrøkker". Skulle du hatt! Er det mulig å overse den gardinen??

Miamaria sa...

Jeg har en olivensteinfjerner, den fungerer bare godt. :) Men det anbefales å ha et sånt remedie, ja.

Det tar en tid å lære seg å leve med en sånn gardin (det var en pausegardin mens det andre settet ble vasket, men så tålte ikke det vask, så disse ble mer permanent enn tenkt), men så har man liksom koblet den helt ut. Jeg ser det først på bilder.

ToneM sa...

Heldige du som fikk kirsebær nok i år til å kunne lage syltetøy. Her ble det ingen kirsebær i år heller, bare blomster :-)

Miamaria sa...

Blomstene er fine de også, da. :) Dette er andre året jeg får noe bær å snakke om. Men morellbusken blir det altså ingen ting på, noen år.

Jannibele sa...

Veldig godt planlagt synes jeg:) Nyyydelig rose med bonusblomstring. Kong frost kreerer de lekreste diamantbekledde kunstverk i hagen. Du har fanget dem fint.
Nam nam med kirsebær!

Ha det godt.

Jannicke

Padlemia sa...

Ikke sant? :)