tirsdag 8. september 2009

Tigerlilje (Lilium lancifolium) i runddans

Det året vi kjøpte hage, var jeg raskt ute med å lage meg bed. Hagelaget hadde nemlig planteloppemarked tidlig i juni, og der handlet jo jeg en del. Blant annet var det ei hyggelig dame med grønn hatt som anbefalte meg noe veldig fint jeg ikke hadde hørt om - tigerlilje. Ei lita potte med jord, med et enkelt blad oppi. Jeg turte jo ikke annet enn å kjøpe, he he, og var veldig spent på denne saken som skulle være så spennende.
Jeg plantet den straks ut i bed, men den gjorde ikke særlig av seg første sommeren. Det kom til slutt tre blader som på bildet over, før vinteren kom og den krøp under jorda igjen.

Neste sommer var tigerlilja blitt såpass stor at det kom en stengel med knopper på. En eneste blomst rakk å komme ut før det ble vinter. Men jeg fikk sett hvor fin denne skatten var! Ikke uten grunn at hagelagsdamen anbefalte denne, nei.

Året etter kom det enda flere blomster. Året etter der ble den flyttet, så da ble det ikke noe særlig av den, men løken var fortsatt kraftig.

Og se så fin den er i år! Nå er det lille bladet blitt til to feite blomsterstengler, og se så store blomstene er!
Helt fantastisk smellvakker!
Det eneste litt dumme med denne, er at den er litt seinere ute enn de andre liljene, så med tidlig høst er det ikke sikkert at alle blomstene rekker å komme ut her nord. Sett dem derfor på et varmt sted om du bor i nordlige strøk.

Det kuleste er at den lager disse bulbillene. Det er en slags småløk, en mellomting av frø og løk på en måte, som sitter fast på stengelen oppover. En slik en var det hagelagsdamen hadde tatt av sin plante året før, og satt ned i ei potte med jord. Så kom det et lite blad som jeg kjøpte, og så var vi i runddansen med lilja. For i år er det jeg som setter feite bulbiller i jord, for seinere års loppemarkeder. :) (Faktisk produserer lilja bulbiller allerede før den er såpass stor at den kommer med blomster, virker det som.)

3 kommentarer:

Mariann sa...

Stilig lilje, riktig en festblomst. Det passer jo godt at du viser den akkurat i dag:
Gratulerer så mye med dagen.

Mariann S sa...

Flott lilje :)
Ser at naboen også har den lilja, full av bulbiller - kanskje eg får be fint om å få nokre :)
Gratulerer så masse med dagen :)

Miamaria sa...

Takk for det! :)