onsdag 16. desember 2009

Madeira - der tar man AV på jul!


På Madeira tok man skikkelig av på jul. Jeg hadde hørt om julebelysninga før, da det mange plasser på nett sto oppført når de har julebelysning i Funchal tent - tydelig noe turister er interessert i. Men at de tok SÅ av på jul, det hadde jeg ingen anelse om. Denne belysninga syntes jeg så klart var kul... I denne gata var julebelysninga formet som Strelitzia. ;)

 
 Her er en annen variant, Dette er gata sør for katedralen i Funchal. Foran katedralen hang det digre engler av lys. (Men det var ikke så enkelt å ta ok bilder av dessverre.)

 
Det var også populært med sånne utstillinger, litt a la julekrybber - bare i diger størrelse. Men det var slett ikke alle utstillingene som hadde jesusbarn eller sånt - noen var andre dyr, ingen folk og sånt. Men alle hadde blomster. Julestjerner, orkideer, mose. Trerøtter som det vokste ting på brukte de også. Veldig fint, det meste faktisk.

 
 Denne her julestasen syntes jeg var stilig da (særlig fordi det er et tre uten blader, med mangostørrelse frukter i toppen, så morsomt ut).

 
Her er mer utstilling. Dette var små boder som de begynt å ha noe i først like før vi skulle hjem. Da åpnet en blomstersalgsbod i den ene. Snømenn på Madeira, det kan høres pussig ut. Men det var helt tydelig at snø hørte til jula på Madeira også. (Selv om vi nå i desember altså hadde rundt 20 grader.) Ett sted hadde de brukt sånn byggskum som de hadde malt (så ut for, ellers hadde de hvitt skum der), og det var fullt av snømenn og isbjørner og alt mulig slikt i butikkene. Får man ikke hvit jul så kjøper man det, eller lager.

 
Her er mer julebelysning. Dette her kjører de da turistene rundt i busser på kveldstid for å se. En drøy times tur kan man kjøpe seg for noen Euro, for å kikke på disse lysene. Fine var de, men vi foretrakk nå å traske rundt i disse gatene framfor å kjøre i buss.

 
Så må man ta med mer blomster - jeg falt jo helt for disse variegerte julestjernene, men det ble litt for kronglete å ta med hjem.

 

Julestjerne vokste forresten rundt om på øya - men ikke sånne små i potter som vi kjøper (de hadde det i butikkene der også forsåvidt) - de hadde dem mer som busketrær!


4 kommentarer:

Oline sa...

Flotte bilder. Jeg har skjønt det med julekrybber med bare dyr. Jeg skal forklare det her. Jesusbarnet skal ikke være der før julaften. Josef og Maria kommer noen timer før. Hyrdene dukker opp litt etterpå. De tre vise menn er langt bak. Så det er bare dyra nå. Følg med på en julekrybbe i nærheten så vil du se at det skjer forandringer framover

orchis sa...

Takk for flott julerapport. Kjenner igjen litt av "overfloden" herfra. De er glade i å pynte! Og i mangel av snø, lager de det. Dessuten skal både snømenn og reinsdyr være med - også i syden :)

Miamaria sa...

Du sier noe, det var reinsdyr der også (plastikk så klart). Flere plasser i samme gate. Det var hele tiden en unge som satt på, eller voksen som sto ved siden av dem, for å bli tatt bilde av. Det eneste som var mer populært å bli tatt bilde av sammen med, var nok den gigantiske julenissen de også hadde. Gigantisk.

Det der med julekrybba forklarer kanskje hvorfor jesusbarnet manglet første dagen... På bildet her har han imidlertid dukket opp, og det lenge før julaften. Velvel, de var kanskje bare ikke ferdig første dagen.

Linnemi sa...

Syns det er veldig rart med snemenn & reinsdyr der nede i varmen. :-)
Ang.vannreservoiret: dersom du kjørte over øverste plattå, gikk veien muligens 'over' et vann? Det vannet er et reservoir. Da jeg kjørte over sist, lå veien relativt høyt over terrenget rundt, og det var da jeg fikk forklaringen hvorfor. (Krøkkete forklaring....)