søndag 16. oktober 2011

Stakkars Guvåghytta

Guvåghytta er ei populær hytte, vel fortjent. Den ligger flott og skjermet til, nært både vei og sjø. Perfekt for mange grupper, som barnefamilier, padlere, skoleklasser og så videre. Padleklubben i Vesterålen skulle egentlig ha tur dit i helga, men den var avlyst pga. værforhold - masse vind og regn. Noen av oss dro en tur likevel. Sånn ser det ut når man kommer fram, ser mot informasjonstavla som forteller om kulturstien i området, hovedhytta bak der, og så er det naustet i rødt ned mot havet. Det lå også noen på naustloftet denne helga, kjempefint med flere muligheter.

Før dere leser videre vil jeg imidlertid advare om "sterke bilder". 

Dessverre er det ikke bare skikkelige folk som besøker hytta. Det første jeg gjorde da jeg hadde fått av meg ytterklærne, var å ordne til for å fyre opp i ovnen, så hytta kunne bli varm i en fart. I ovnen var det fullt av aske, tenkte det var smart å fjerne den først - ilage aska kom dette her ut! Nå er vel aske ganske reint, men jeg tror likevel ikke at dette er en oppvaskmetode som er å anbefale? Jaja, tenkte det sikkert var et uhell.

Men et raskt blikk rundt omkring, avkreftet det. Her er det rett og slett noen svin som har vært på besøk sist (selvsagt uten å skrive seg inn i boka). Under det lille av ved som lå der, så det sånn her ut. Masse fint opptenningssøppel? Det svarte som ligger her er det som er igjen av dekslet som skal være over gassblussene. Glasset er knust vekk.

Ikke bare var stearinlysene brent fullstendig ned uten påfyll, men man hadde satt batterier der isteden. Man sliter jo noen ganger med at lysene ikke vil stå rett, men det ene batteriet hadde man satt fast med en (brukt) tyggis, et tips å ta med seg til seinere? (Neppe.)

Vel, vi var sultne ved ankomst, så det var bare å hive seg i matlaginga. Det vil si, først måtte vi riktignok vaske oppvaskbaljen sånn at vi kunne vaske opp tingene vi skulle lage mat med så klart, men straks det var gjort blei baccalao påbegynt. (På en ikke spesielt rein gassovn, men vi VAR virkelig sultne så det fikk være så.)

For hver ny plass man så, fant man noe nytt spennende, her har man lagt smørkniver klar på brødfjøla, effektivt skal det være! Litt smuler også, for å skape god brødfjølstemning. De snille folkene som har vært her før oss hadde også satt igjen to store colaflasker, halvfulle med doven cola. Bare så synd at vi bare drikker kald glassflaskecola, men det kunne jo ikke de vite... Så det var jo kjempesnilt...

Baccalao på kok!!!

Så er det et luretriks til, som vi lærte av de smarte folkene før oss. Punkt 4. i hyttereglene sier nemlig at det ikke er tillatt å røyke innendørs. Men, Guvåghytta har da vinduer man kan åpne! Så sitter man bare i sofaen og røyker med vinduet åpent, det går fint. Legger man litt aske igjen i vinduskarmen så skjønner jo de neste som kommer også at dette er fine greier. Ja, tobakkspakken kan man sågar legge igjen inne som et ekstra hint, i tilfelle de neste ikke kommer på å se i karmen. Veldig smarte karer/damer (ukjent for oss) dette her!

Baccalaoen ble god! Så god at den ene gjesten ved bordet ble ganske forspist, var fortsatt stappmett til frokost. Enda neste dag fristet ikke engang dessert, ha ha. (Klart jeg er fornøyd, det var jeg som laget baccalaoen!)

Litt synd at colarestene ikke var riktig sort, men øl til baccalao var heller ikke galt. (Nå visste jo ikke vi at det sto en halv ølboks ute, så vi drakk nå de vi selv hadde med.) Men det er klart, når man har drukket så masse klarer man vel ikke på alt. (Pappen og noen av boksene lå igjen, så vi skulle se hvor flinke de hadde vært.) Det er forresten litt forunderlig at tomme ølbokser skal være så mye tyngre å bære tilbake, enn de fulle er å ta med seg i utgangspunktet.

Det var heftig vær da vi dro til hytta på lørdag, men søndag hadde det roet seg både med regn og vind. Nesten trasig å ikke ha med seg kajakk da. Vekslende vær, fra regn til sol og himmel fra blått til hvitt og grått og svart. Stilig.

På tur heimover, ganske vått fremdeles, selv om det verste regnet hadde gitt seg. Her er en litt annen form for klopping, kubber på tvers istedenfor planker på langs.

Så hvis noen kjenner noen som har vært på hytta i perioden 3.-14. oktober, så ta gjerne en prat med dem om hytteregler, alminnelig oppførsel og folkeskikk. Det er nå én ting for oss som kommer og finner hytta på dette viset, det går nå bra. Men det kan ikke være særlig artig for de som er med i turlaget og driver dugnadsarbeid med tilsyn og sånt, når folk holder på sånn her. :( Ei så flott hytte fortjener ikke å bli brukt til festarbu!

2 kommentarer:

Lena sa...

Synd at enkelte skal være så sløve. Ser ut som om det er en flott plass da :) og bacaloen ser jo veldig god ut - du kan kanskje legge ut oppskrift (selv om du sikkert opererer etter "tar hva man har" metoden ? Hva hadde du oppi ?

Miamaria sa...

Først litt hvitløk frest i et par dl olje. Så lagvis med potet, tomat både frisk og soltørket, løk og klippfisk, og litt hakket chili strødd oppi. Så mye av hver ting at det ser passelig ut... ;)