søndag 6. september 2009

Blomkarser er ikke bare kjedelig

Blomkarser har jeg tidligere tenkt på som en oransje, kjedelig sommerblomst. Men er det i det hele tatt noen av dem som bare er oransje og kjedelig? Jeg har begynt å tvile... Se bare på denne over, de er kanskje oransje, men se de kule bladene! Og et facinerende mønster i det oransje, så langt ifra kjedelig.
Og hva med denne her, som har litt annen fasong på blomstene, og faktisk er rosa? Attpåtil har den blomstret i evigheter, og har virkelig stått på med massevis av blomster. Fantastisk, og veldig lite kjedelig... og veldig lite oransje... ;)

Her er flere farger i kombinasjon, det frisker virkelig opp i en verandakasse. For ikke å si en salat! (Bladene skal også kunne brukes.)

Her er et bilde som viser bedre det kule mønsteret inni, særlig fint på de lyseste blomkarsene. Stilig? Og har du forresten prøvd å knipe av enden på blomkarsens spore, og suge ut nektaren? Har hørt det påstått at det er en god ide.

Denne blomkarsen er da nesten hvit. Så lite oransje som det går, he he. Litt stilig mønster på bladene, egentlig.

Og så denne mørke da. Her ser den mørkerød ut, men den er enda mørkere i virkeligheten. Skikkelig mørkerødbrunburgunder. Og så det oransjebrunaktige inni der som vises også litt utenpå, gir en super kontrast. Den er egentlig bare helt rå. Så laaangt ifra kjedelig.

Blomkarser anbefales. Synes du de høres kjedelige ut, så prøv et par nye sorter. Og ikke minst, ta en nærmere titt på dem. De er virkelig kule, sånn egentlig. ;)

10 kommentarer:

Hanne~Rita sa...

Blomkarser er penere enn det som det ufortjente ryktet forteller. Og såå utrolige mange fler farger den har, enn man har gått rundt og trodd!!
Ps skal til å bake tropisk aroma nå til hagekvelden i mårra :)

ToneM sa...

Her var det sannelig mange flotte blomkarser! Håper de produserer frø i massevis... :-)

Miamaria sa...

Frø, det har jeg ikke tenkt på en gang. Hm, går det an å samle frø av blomkarse altså?

ToneM sa...

Javisst går det an!

Miamaria sa...

Hm, ja på ett vis må de jo ha klart det de som har solgt meg frøene jeg fikk disse plantene av... Hmmm...

potentilla sa...

Jeg prøvde meg på en rosa type ifjor, men den fikk en utvaska stygg farge. De der var jo fine.

Miamaria sa...

Disse blir litt utvaska når de har stått en stund, da. Men sammen med disse som har skikkelig farge er det ikke så dumt det heller faktisk. (Nei jeg gidder IKKE å plukke vekk etterhvert som det blomstrer av...)

Hvis jeg er riktig så flink klarer jeg å spore opp navnene også etterhvert. :) Lurer på at de tomme posene kan slenge et sted, nemlig.

Linnemi sa...

Med alle de fargemulighetene som finnes idag, må Blomkarse være noe av det mest takknemlige man kan plante. Den vokser og blomstrer omtrent hvor som helst, - jo mindre gjødsel, jo bedre. :-)

Anonym sa...

Jeg er også nyomvendt blomkarseglad i år. Favoritten min p.t. er en rødoransje som forsøker seg som klatreplante i en thuja.

Alexia sa...

Ingen sommer uten Blomkarse :D I alle år har jeg hatt det - foruten i år. Men det har selvfølgelig sine årsaker - det har nesten ikke vært en eneste sommerblomst her. Tar det igjen til neste år.
Blomkarser er nydelige! :DDD